Plaats nieuw bericht Plaats reactie Vorige onderwerp | Volgende onderwerp
Interaddict forum index » Sport en Auto's » Motoren: rijbewijs halen/aanschaffen motor....
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 13 Apr 2008 12:09 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Nu wil ik vragen of jullie de info die jullie daarover weten met mij willen delen.
Ik heb namelijk geen verstand van motoren en ook niet van rijscholen, daarin vraag ik mij bijvoorbeeld af of lessen in het noorden goedkoper is als in het zuiden.
Ik kan dat zo niet vinden op internet.
En wat is een leuke en betaalbare motor om mee te beginnen? Of is dat een kwestie van smaak?

Enz. enz.
Koen
Senior Addict

Bericht Geplaatst: 13 Apr 2008 12:39 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Allereerst is het belangrijk te weten hoe oud je bent, als je onder de 21jr je rijbewijs haalt, mag je alleen op motoren tijden van de lichte categorie (t/m 25kW). Dit kunnen motoren zijn die standaard onder de 25kW zitten, maar ook motoren die "geknepen" worden. Dan worden ze begrenst.

Als je je rijbewijs na je 21e haalt mag je meteen vol vemogen rijden (dus alle motoren). Dit laatste is natuurlijk het leukste, je hebt dan de meeste keus om een motor te vinden die bij je past.

Tegenwoordig is het halen van een rijbewijs meer werk als eerst. Nu moet je 2 examens doen; een examen voertuigbeheersing (dus bijzondere verrichtingen) en verkeersdeelneming (dus gewoon door de stad rijden).
Totaal is iets van € 150,- (bij het CBR, rijschool zal meer rekenen ivm administratie).
Wat rijlessen tegenwoordig kosten weet ik niet. Toen ik leste (2003, oude stijl examen) heb ik 12 lessen gehad, welke € 35,- waren. Ik zal even aan een vriendin vragen wat die kwijt was in totaal, die heeft in maart haar rijbewijs gehaald.

Keuze van een motor ligt puur aan jezelf. Wil je een chopper (als in een Honda Shadow), wil je een naked bike (bijvoorbeeld een Suzuki Bandit of misschien een sport model (bijvoorbeeld een Yamaha R6). Er zijn veel verschillende soorten. Belangrijk is wat je met je motor gaat doen. Pak je hem 1 keer in maand om een rondje te rijden van 50 km, of pak je een motor waar je veel op gaat rijden naar je school/werk.
Natuurlijk is een kwestie van smaak (ik vind die Bandit helemaal gaaf) en als je een type motor hebt gevonden, moet je gewoon gaan testrijden.
Dan kom je er het beste achter wat je wil en kan rijden (gewicht vd motor, voeten bij de grond, te ver naar voren, recht op zitten, enz enz).

En als je je rijbewijs dan eindelijk hebt, en je hebt een motor, dan krijg je dit soort avonturen Knipoog._________________
'Listen very carefully, I shall say this only once'
kobuz
Senior Addict

Bericht Geplaatst: 13 Apr 2008 12:45 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Mooi foto's koen, zou bijna ook mijn motorrijbewijs gaan halen Smiley
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 13 Apr 2008 16:17 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Te gek!!!
Bedankt voor alle informatie en foto's Koen!
Ik ben 24 jaar.

Ik ben van plan om als ik een motor aanschaf er niet elke dag mee naar school te gaan ivm kosten maar toch zeker wel 3/4 dagen in de week ermee aan het rijden zal zijn. Wat kun je daar voor zinnigs over zeggen?

En what about lange afstanden...Ik zou er graag lange ritten mee maken. Wat kun je dan het beste doen?

En weet je ook wat qua kosten een voordelige motor is? Ik heb al wel wat gesurft op bijvoorbeeld marktplaats maar daar word ik niet veel wijzer van aangezien ik niet echt prijzen kan vergelijken want ik weet niet wat voor motor veel onderhoud nodig heeft.


Van die foto's krijg ik het dus echt warm he! Het lijkt me zo'n superheerlijk vrij en machtig gevoel om op een motor te rijden.....oeh!!!
Koen
Senior Addict

Bericht Geplaatst: 15 Apr 2008 23:46 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Het is gewoon puur wat je zelf het fijnste vind rijden. Wil je voor het lange touren gaan, kies je voor een tourder (en al beginner zou ik dan gaan voor bijvoorbeeld een Yamaha Diversion), wil je wat beter gooi en smijt werk, lekker bochtjes en wendbaar in de stad, kies je een naked bike (Kawasaki ER-5 of een Honda CB 500), en houd je van snelheid en lange bochten maken, kies je voor een racer (bijvoorbeeld Honda CBR600f). Wil je graag elke zondag poetsen zodat je motor weer helemaal blinkt in de zon pak je een chopper, en wil je graag je bankstel op je motor zetten, pak je een goldwing.
En als je graag stopt langs de kant van de weg moet je een harley nemen, die willen nogal eens wat verliezen Smiley

Je type motor is helemaal je eigen smaak (en houding op de motor). Daar zul je zelf achter moeten komen. Als je dat weet kun je een betere zoektocht gaan houden naar een goede prijs/kwaliteit verhouding (aanschaf en onderhoud).

Voordelige motor is vaak een type motor die een fabrikant lang gemaakt heeft. Hier zijn vaak ook nog veel onderdelen van (bijvoorbeeld de Honda CB500). Dat maakt het onderhoud ook voordeliger.

Waar ik wel rekening mee zou houden bij de aanschaf van m'n eerste motor (en wat ik ook gedaan heb) is dat je het nog echt moet leren, en als je dan omvalt met je nieuwe racer met al zijn kappen aan de zijkanten, dat zou jammer zijn! Dus eigenlijk een motor waar niet veel aan kapot kan Knipoog
_________________
'Listen very carefully, I shall say this only once'
Bram
Site Admin

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 08:04 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Ik ga er ook aan beginnen, zodra mogelijk. Ik denk aan een Suzuki Intruder 800.Een Honda CB1 is ook wel een heel mooie lichte motor om mee in de stad te rijden. Een 400cc die goedkoop is in aanschaf en in onderhoud. Ik houd persoonlijk wel van naked bikes. Ik heb lovende reviews gelezen over de CB1.

Voordelen:
- Goede sithouding voor niet al te grote mensen (populair bij vrouwen)
- Licht en makkelijk berijdbaar
- 'Onverwoestbaar' motorblok
- 4 cilinder, al is het maar 400cc. Dus genoeg koppel!

Nadelen:
- Kleine tank inhoud
- Geen kappen dus wind speelt een rol (geluiden bij snelweg snelheid)

Ik geloof dat de motor nooit officieel in Nederland verkocht is. Alle motoren zijn dus import in Nederland.
Ik ben ook wel gecharmeerd van de Honda CB750 (eerste type). Maar je moet weten waar je aan begint. Het is een luchtgekoelde 4 cilinder uit eind jaren 70 begin jaren 80. Behoorlijk zwaar en niet erg snel. Zelf kunnen sleutelen lijkt me een must. Ze zijn wel goedkoop aan te komen. Het is de eerste 4 cilinder ooit gemaakt en de eerste motor met een schijfrem (als ik Discovery Channel mag geloven).

_________________
- "If Murphy's Law can go wrong, it will"
- "If you cannot convince them, confuse them."
- "If at first you don't succeed, redefine success."
Koen
Senior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 09:29 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Dan moet je wel zo'n gave 4in4 uitlaat hebben, en niet zo'n jammerige 4in1 Knipoog

Maar de CB1 is inderdaad ook een goeie starter motor. 100cc minder als een cb500, maar wel hetzelfde type model.
_________________
'Listen very carefully, I shall say this only once'
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 09:49 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

ik heb zeker wat aan al die info....
ben al flink aan het surfen op marktplaats wat de kosten zijn en wat er aangeboden wordt. Smiley

ik kan nergens vinden of dat verbod op oude auto's in de binnenstad van amsterdam over een tijdje ook geld voor motoren...

bij sommige motoren staat "opknapper, technisch oke" is dan dat opknappen alleen voor de dingen wat niet heel veel uitmaakt? aangezien ie technisch oke is?

en ik heb gehoord dat een diefstalverzkering gruwelijk belachelijk duur is voor een motor...maar dan lijkt me voor mij wel een must zo aan het damrak...of een verzekering tegen diefstal van onderdelen als dat er is....dat moet ik dus allemaal gaan uitzoeken...
wat voor verzekering hebben jullie bijvoorbeeld?
Bram
Site Admin

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 09:57 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Een 'opknapper' wil gewoon zeggen dat je er tijd en geld in zult moeten stoppen om de motor rijdklaar te maken. Ik zou dit zelf nooit doen. Je kunt veel beter een wat duurdere goede motor kopen. Iemand die een 'opknapper' verkoopt zal er zelf in veel gevallen niet veel aandacht aan hebben besteed. Uiteindelijk kost je dit veel meer geld, bloed, zweet en tranen dan wat meer uitgeven bij de aanschaf en wens je dat je toch maar wat meer had uitgegeven.

Als je een motor koopt van tussen de 800 en 1600 euro lijkt een diefstalverzekering me niet echt rendabel. Kun je beter goede sloten kopen.

Die CB750 in mijn vorige post is trouwens belastingvrij en als oldtimer te verzekeren. Wat hem wat mij betreft nog wel wat aantrekkelijker maakt (+/- 65 euro per jaar aan vaste lasten). Maar goed, ik sleutel graag, ben nostalgisch aangelegd en heb ook nog een oude BMW cabrio ernaast om te financieren Smiley.
_________________
- "If Murphy's Law can go wrong, it will"
- "If you cannot convince them, confuse them."
- "If at first you don't succeed, redefine success."


Laatst aangepast door Bram op 16 Apr 2008 10:00, in totaal 3 keer bewerkt
Bram
Site Admin

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 09:58 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Koen schreef:
Dan moet je wel zo'n gave 4in4 uitlaat hebben, en niet zo'n jammerige 4in1 Knipoog

Maar de CB1 is inderdaad ook een goeie starter motor. 100cc minder als een cb500, maar wel hetzelfde type model.


Hoe ziet een 4in4 uitlaat er uit dan?
_________________
- "If Murphy's Law can go wrong, it will"
- "If you cannot convince them, confuse them."
- "If at first you don't succeed, redefine success."
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 10:02 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

hmm dan moet ik geen opknapper hebben dus...

ik moet echt een motor hebben waar ik zo min mogelijk werk van heb en die ik zeer makkelijk kan laten repareren....zonder moeilijk zoeken naar de juiste dealer ofzo...

kan je ook alleen verzekeren voor diefstal van onderdelen? vast niet....
Koen
Senior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 10:21 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote
Mmm
_________________
'Listen very carefully, I shall say this only once'
Bram
Site Admin

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 10:40 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Dat ziet er sowieso beter uit ja! Maar komt het ook ten goede van de prestaties, krijg je niet een onderdruk?
_________________
- "If Murphy's Law can go wrong, it will"
- "If you cannot convince them, confuse them."
- "If at first you don't succeed, redefine success."
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 11:14 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

ik heb er 2 gezien die ik heeel vet vind....
http://link.marktplaats.nl/148972852 (te duur maar mijn smaak-in-ontwikkeling even aan te geven)
en deze vind ik ook vet:
http://link.marktplaats.nl/163087868

en dees,....met een rood motorpka erbij....Smiley
http://link.marktplaats.nl/162740684
Bram
Site Admin

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 11:56 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Ah, je houd dus van off the roads. Op zich ook wel een practische smaak als je een motor voor in de stad zoekt. Al zit je wel vrij hoog. Honda maakt in ieder geval al decennia degelijke motoren. Ik houd zelf niet zo van off the roads, dus veel advies kan ik er niet over geven.
_________________
- "If Murphy's Law can go wrong, it will"
- "If you cannot convince them, confuse them."
- "If at first you don't succeed, redefine success."
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 12:08 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

hoe bedoel je dat ik hoog zit?
qua prijs of echt qua op het zadel?
kep heb erg lange benen....(heel vervelend Knipoog )
dus dat hoog zitten is dan missch juist wel handig....
Bram
Site Admin

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 12:23 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

Ik bedoel in het zadel uiteraard, of je opandere manieren hoog zit weet ik natuurlijk niet Tongsmiley
_________________
- "If Murphy's Law can go wrong, it will"
- "If you cannot convince them, confuse them."
- "If at first you don't succeed, redefine success."
marjolein
Junior Addict

Bericht Geplaatst: 16 Apr 2008 13:11 Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Reageer met quote

n ou, ik zit op zich wel snel op de kast.... Knipoog das ook hoog...
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie
Berichten van afgelopen:   

Ga naar:  
Tijden zijn in GMT + 1 uur
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls